Νέες κυκλοφορίες - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - ΑΛΔΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Go to content

Main menu:

Νέες κυκλοφορίες

Antoine de Saint - Exupery,
Μετάφραση: Ελενέτα Αραβαντινού

«Ο Μικρός Πρίγκιπας»

«Ο Μικρός Πρίγκιπας», το οποίο μεταφράστηκε σε 250 γλώσσες  έρχεται τρίτο σε πωλήσεις βιβλίο στην παγκόσμια ιστορία, μετά απ' τη Βίβλο και το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ.
Στον Μικρό πρίγκιπα υπάρχουν σχεδόν ανεξάρτητα κεφάλαια με μια μικρή διδακτική ιστορία στο καθένα.
Ο Μικρός Πρίγκιπας αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο, απευθύνεται σε όλους. Το θέμα του βιβλίου είναι το εξής: ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του – που έχει πάθει βλάβη – στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (το Μικρό Πρίγκιπα) – που έχει επισκεφθεί τη Γη από άλλο πλανήτη -. Γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινουργιό του φίλο. Ένα παραμύθι που όμως δεν είναι απλά ένα παραμύθι…

Σελ:128 Τιμή: 7€
έγχρωμη εικονογράφηση του συγγραφέα

isbn: 978-960-9451-77-2   (σχήμα :14Χ21)


Τι κάνει τους ανθρώπους φονιάδες; (Tου Φίλιππου Φιλίππου)

Κάθε χρόνο εκδίδονται στη χώρα μας εκατοντάδες μεταφρασμένα αστυνομικά μυθιστορήματα, εκ των οποίων δεν είναι όλα αξιανάγνωστα διότι στην πλειονότητά τους στηρίζονται σε μια επιτυχημένη, δηλαδή εμπορική, συνταγή και επαναλαμβάνει το ένα το άλλο. Επομένως, ο αναγνώστης πρέπει να κάνει αυστηρή επιλογή ώστε να απορρίψει τα κακά και τα μέτρια και να διαλέξει τα καλά, εκείνα που αξίζει τον κόπο να διαβαστούν. Τέτοιο καλό αστυνομικό είναι το μυθιστόρημα του Σκοτσέζου Ματ Μπεντόρις, ενός 45χρονου δημοσιογράφου (εργάστηκε ως αρθρογράφος και ρεπόρτερ στις εφημερίδες της Σκωτίας Glasgow Guardian και Scottish Sun, και του Λονδίνου The Sun, The Daily Record  και The Mirror). Το 2016 κέρδισε το δημοσιογραφικό βραβείο της Σκωτίας  για τη συνεισφορά του ως αρχισυντάκτης στην Scottish Sun, άρα γνωρίζει άριστα των χώρο των εφημερίδων. Ακριβώς γι’ αυτό, στο Φόνος στο Twitter (πρωτότυπος τίτλος DM for murder), οι βασικοί ήρωες είναι δημοσιογράφοι (ο συγγραφέας το αφιερώνει σε όλους τους «αδικημένους δημοσιογράφους της γης»). H ιστορία που αφηγείται σε τρίτο πρόσωπο ο Μπεντόρις αρχίζει με τη δολοφονία ενός δημοφιλούς τηλεπαρουσιαστή και πρώην δημοσιογράφου, του Μπράις Χάριγκαν, στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου της Βαλτιμόρης. Όπως διαβάζουμε, στις εκπομπές του στήριζε εκείνους που υποστήριζαν τις αμβλώσεις και του άρεσε να ερεθίζει τους ακροδεξιούς θρησκόληπτους, κάτι που συνέτεινε στο να δημιουργήσει πολλούς, μα πάρα πολλούς εχθρούς. Ο ίδιος, δυναμικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση, φρόντισε να αποκαλύψει στο Twitter πως είχε δεχτεί στο λογαριασμό του 100.000 σοβαρές θανάσιμες απειλές, προερχόμενες από κάθε πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και από αλλού.
Η είδηση της δολοφονίας του Μπράις φτάνει μέσω του Twitter και στην πατρίδα του τη Σκωτία, όπου δύο έμπειροι δημοσιογράφοι της Γλασκώβης, ο Κόνορ και η Έιπριλ, συνδεδεμένοι με στερεή φιλία, συζητούν για τα χάλια στο χώρο της δημοσιογραφίας, όπου οι εφημερίδες χάνουν συνεχώς αναγνώστες για ποικίλους λόγους, από τους οποίους ο σημαντικότερος είναι η εισβολή του ίντερνετ στην κοινωνία: οι πολίτες προτιμούν να μαθαίνουν τα νέα από τα ειδησεογραφικά σάιτ από το να αγοράζουν τα καθημερινά φύλλα. Ο Κόνορ πηγαίνει στην Αμερική σταλμένος από την εφημερίδα του για να συλλέξει στοιχεία για τη δολοφονία του παλιού του φίλου, ενώ η Έιπριλ μένει στη Γλασκόβη, όπου κάνει σχετικές έρευνες, συναντώντας κάποιες ερωτικούς συντρόφους του νεκρού, ο οποίος λόγω της δύναμης που του παρείχε το επάγγελμά του είχε πολλές επιτυχίες στο γυναικείο φύλο.
Οι αστυνομικοί που αναλαμβάνουν τις έρευνες για το έγκλημα, ο επιθεωρητής Σορέλ και ο υπαστυνόμος Χέι, ειδικός στο ίντερνετ, υπηρετών στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, προσπαθούν να καταλάβουν ποιο ήταν το κίνητρο του δολοφόνου και να απαντήσουν στο ερώτημα τι ήθελε ο Μπράις στη Βαλτιμόρη, αφού κατοικούσε και εργαζόταν στη Νέα Υόρκη. Στο μεταξύ, ένας χάκερ, ο ίδιος που ανέβασε τη φωτογραφία του δολοφονημένου, χρησιμοποιεί το λογαριασμό του στο Twitter για να στείλει μηνύματα που δίνουν πληροφορίες στην αστυνομία. Πρόκειται άραγε για προσπάθεια για ενημέρωση ή αποπροσανατολισμός; Και ποια σχέση έχει με το έγκλημα κάποιος που είναι αντίθετος με τις αμβλώσεις, επειδή εξαιτίας τους έχασε την σύντροφο του;
To παρόν μυθιστόρημα έχει αρκετά επίπεδα. Ήδη έχουμε μιλήσει για όσα αφορούν τη δημοσιογραφία και τις εφημερίδες της Σκωτίας, κάτι που ωστόσο συμβαίνει λίγο πολύ και στην Ελλάδα. Δεύτερο ζήτημα που θίγει ο Μπεντόρις είναι εκείνο του ίντερνετ, το οποίο έχει κατακτήσει την κοινωνία και μέσω των social media, έχει αλώσει ολόκληρους πληθυσμούς. Εδώ, το ίντερνετ χρησιμοποιείται για τη διάπραξη εγκλημάτων –διότι ακολουθούν κι άλλες δολοφονίες. Ανεξάρτητα, αν ο συγγραφέας είναι υπέρ ή κατά του ίντερνετ και των νέων τεχνολογιών (κατά τα φαινόμενα είναι υπέρ, αφού κατά δήλωσή του έγραψε στο μυθιστόρημα στο κινητό του σε ώρες ανάπαυλας), διαβάζουμε πως εδώ και χρόνια σοβεί ένας πόλεμος ανάμεσα στην παραδοσιακή δημοσιογραφία και το ίντερνετ. Επίσης, πως πολλοί παράνομοι κρύβονται στην ανωνυμία του διαδικτύου και ζουν τις φαντασιώσεις τους, «όσο διεστραμμένες κι αν είναι αυτές».
Η δολοφονία του τηλεπαρουσιαστή –και γενικά όλη η υπόθεση–, περιστρέφεται γύρω από το Twitter, αυτή είναι η πρωτοτυπία του μυθιστορήματος. H ιστορία κλείνει κανονικά, με τον εντοπισμό και την τιμωρία του δράστη, όπως είναι το πρέπον. Σε αυτό το σημείο, ο συγγραφέας βάζει ένα ήρωά του να λέει: «Τι κάνει τους ανθρώπους έτσι; Τι τους μετατρέπει σε φονιάδες;» Ιδού η απάντηση «Το μόνο που ξέρω είναι πως οι άνθρωποι είναι κακοί». Τέλος.

info: Matt Bendoris, Φόνος στο Twitter, Μετάφραση Θανάσης Χειμωνάς,Εκδόσεις ΑΛΔΕ (Κέρκυρα), 2016


Matt Bendoris,
μετάφραση: Θανάσης Χειμωνάς
«Φόνος στο twitter »
αστυνομικό μυθιστόρημα

Δέκα εκατομμύρια followers στο Twitter. Ένας δολοφόνος.
O Μπράις Χόριγκαν, Βρετανός, βρίσκει την τύχη του στην Αμερική, βγάζοντας τα προς το ζην ξεγυμνώνοντας τους ανθρώπους με πρόστυχο τρόπο. Θριαμβεύει ανταγωνιζόμενος τους καλεσμένους του, στην τηλεοπτική του εκπομπή. Τα χιλιάδες απειλητικά μηνύματα θανάτου που λαμβάνει στο Twitter είναι σήμα κατατεθέν της επιτυχίας του. Αλλά όταν ο αντισυμβατικός τηλεοπτικός παρουσιαστής εκτελείται θανάσιμα, αφήνει στις αρχές ένα διαβολεμένο δίλημμα. Στο κάτω κάτω, από πού να ξεκινήσεις να ανακρίνεις εκατομμύρια υπόπτων;
Μία φωτογραφία που απεικονίζει τον τρόμο στο πρόσωπο του Μπράις Χόριγκαν, διάσημου παρουσιαστή ριάλιτι σόου, λίγο πριν πυροβοληθεί σχεδόν εξ επαφής, ανεβαίνει στο Τwitter από τον ίδιο το λογαριασμό του. Ο επιθεωρητής Σορέλ καλείται να αποκρυπτογραφήσει την προσωπικότητα του δολοφόνου. Διότι δεν γίνεται ένας νεκρός να τουϊτάρει την ίδια τη δολοφονία του;
απόσπασμα: «Μόλις η πρώτη σφαίρα ξέσκισε το λαιμό του, ο Μπράις Χόριγκαν, δεν μπορούσε πια να μιλήσει. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που ο λαλίστατος παρουσιαστής ριάλιτι σόου έχανε τη φωνή του. Ο μόνος ήχος που έβγαλε ήταν ένας εκκωφαντικός συριγμός που ξεκινούσε από τα πνευμόνια και έβρισκε διέξοδο μέσα από το αποκρουστικό τραύμα του. Άρπαξε απελπισμένα το λαιμό του, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το είχε κάνει ο Τζον Κένεντι όταν τον χτύπησε η πρώτη σφαίρα στο Ντάλας. Αν ο Μπράις επέλεγε να πεθάνει σαν σελέμπριτι, κατά πάσα πιθανότητα, θα ήθελε κάτι σαν αυτό που έτυχε στον JFK.
Το σοκ στα μάτια του ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε να αντικρίσει ο δολοφόνος του. Το τεράστιο «Εγώ» του ανθρώπου που οι Αμερικανοί λάτρευαν να μισούν, είχε επιτέλους θρυμματιστεί».
Αστυνομικό μυστήριο σε ένα διεθνές μπεστ σέλερ που κόβει την ανάσα.

Σελ:367 Τιμή: 14 € isbn: 978-960-9451-78-9

Ιστορίες
Ολυμπιακής
τρέλας & λατρείας

Ατόφια κομμάτια της ιστορίας του Ολυμπιακού

Ο θρύλος των γηπέδων μας


Σπυριδούλα  Δ. Ραυτοπούλου
Η Ευτέρπη της Σμύρνης
Μυθιστόρημα
Σελ. 235, Τιμή: 12€,
ISBN: 978-960-9451-85-7

Η προγιαγιά Ευτέρπη απ’ τη Σμύρνη, εγγονή του «βασιλιά» του κασμιριού, που έζησε ένα θυελλώδη έρωτα με τον Λουί Ρενώ γιο του Γάλλου αντιπρόξενου και μετά την  καταστροφή τραγούδησε στα μεγαλύτερα καμπαρέ του Παρισιού, η ορφανή από γονείς έφηβη Ευτέρπη του κάτω ορόφου, ο Αλέξανδρος Φωτιάδης  φωτογράφος και αρχαιολόγος, ο προπάππος του φωτογράφος και αυτός από τη Σμύρνη και η αρχαία Αθηναία Ευτέρπη αγαπημένη του Φειδία, εμπλέκονται μ’έναν τρόπο αναπάντεχα γοητευτικό στη ζωή της Ειρήνης ,που μετά τον ξαφνικό θάνατο του μεγάλου της έρωτα Μιχάλη, βρίσκετε σε διάσταση με τον  «εαυτό» της.
Θα καταφέρουν  μέσα από προκλητικά αθώες συμπτώσεις, λίγο πριν το οριστικό «διαζύγιο» ,να γράψουν ένα καινούργιο, συναρπαστικό σενάριο ζωής για την Ειρήνη;

Έργο στο εξώφυλλο : Γιάννης Μιγάδης

Δημήτρης Γιαννόπουλος
Σύλβια
Αστυνομικό μυθιστόρημα

σελ. 175,Τιμή: 12€, ISBN:978-960-9451-75-86-04

Ένας κυνικός εκτελεστής, μιας Οργάνωσης πανίσχυρων ατόμων που κινεί τα νήματα του κόσμου όλου,  παλεύει να θυμηθεί το παρελθόν, που έχει σβηστεί από τη μνήμη του και έχει περάσει για πάντα στη σφαίρα της Λήθης. Ανοίγοντας δρόμο στις αναμνήσεις με τσιγάρα, αλκοόλ και σφαίρες, πιστός πάντα στο ραντεβού του με την καθυστέρηση, καυστικός και είρωνας, αντιμέτωπος με την Κόλαση που για τον καθένα έχει ξεχωριστό όνομα. Σύλβια, το δικό της, Ντόμινικ το δικό του, αγκαλιά με το πτώμα του κόσμου που σέρνεται στον πάτο, ίσως όχι και τόσο μακριά από τον αληθινό κόσμο. Κάθε αποστολή, κάθε τερματισμός, μια σφαίρα που ξηλώνει σκιές και ταυτόχρονα δημιουργεί σκοτάδια πηχτά. Εκεί έξω, οι ρόλοι έχουν μοιραστεί. Κι ο καθένας ξέρει το δικό του και τον έχει αποδεχτεί.
Χαμένος σε εσωτερικούς μονολόγους, μπερδεμένος ανάμεσα σε όνειρα και εφιάλτες, ταξιδεύει πάνω στο λεπτό νήμα μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, στο τέρμα της αντιφατικής ύπαρξης του σύγχρονου ανθρώπου. Πληγωμένος σέρνει τα κουρέλια του σε μια αναζήτηση της αλήθειας, μιας προσωπικής αλήθειας που  αφορά όλους. Οι απαντήσεις ίσως να κρύβονται κάπου εκεί μέσα, ξέρεις πού, εκεί που φοβάσαι να σκαλίσεις...

Αντριανή
Χρήστος Δεσύλλας
Μυθιστόρημα

Σελ. 265, Τιμή 12€,  ISBN: 978-960-9451-71-0

Καμιά ομορφιά, καμιά ασχήμια, καμιά αλήθεια δεν είναι τόσο μεγάλη δίχως την αίσθηση του τραγικού. Ωστόσο, υπάρχει κάτι πιο πέρα από το τραγικό: το πάθος. Το πάθος, λοιπόν, διέπει το βιβλίο χιαστί απ’ άκρη σ’ άκρη.
Η ίδια η ηρωίδα του χαράζει την τρελή διαδρομή της και έπειτα δίνει τη ζωή της σαν σκυτάλη σε μια άλλη, να φτάσει κι αυτή στις εσχατιές των αισθήσεων.  
Τα πάθη τους ειπωμένα μέσα από ένα κλασικό αφηγηματικό ύφος, βγαλμένα μέσα από τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πάθη που δεν έμαθαν σε κανένα τίποτα. Στέκουν βαθιά ριζωμένα στη μνήμη και αναδύονται μέσα από τη γοητεία τους.
Δυο γυναίκες μέσα από  τις σελίδες αυτού του βιβλίου βιώνουν μια «αγία πορνεία» και εξαγνίζουν τον αναγνώστη μέσα στο προσωπικό τους έρεβος.  
Εξώφυλλο 15ης συλλεκτικής έκδοσης: Θεόδωρος Πανταλέων


Βιβλία που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι
Μεγάλοι Έλληνες Ποιητές
πιο επίκαιρα από ποτέ

Γεώργιος Σουρής

Έχει γίνει επιλογή επίκαιρων ποιημάτων του που διατηρούν τη φρεσκάδα τους σαν να γράφτηκαν τώρα, περιγράφοντας την οικονομική κρίση, την κρίση αρχών και αξιών την απουσία ιδανικών, τις παθογένειες της εξουσίας, το πελατειακό κράτος, την πονηριά, την ανειλικρίνεια, την απιστία και την ανεντιμότητα των λογιών λογιών καταχραστών της εξουσίας, τη μακροχρόνια υποταγή Ελλήνων ηγετών στους ηγέτες άλλων χωρών.                

Κωνσταντίνος Καβάφης

Το σώμα των Καβαφικών ποιημάτων περιλαμβάνει και τα 154 ποιήματα που αναγνώρισε ο ίδιος (τα λεγόμενα Αναγνωρισμένα), τα οποία βρίσκει κανείς στο παρόν βιβλίο με την χρονολογική σειρά με την οποία τα έγραψε ο ποιητής.    

Κωστής Παλαμάς

Στην παρούσα έκδοση ανθολογήθηκαν ποιήματα αντιπρο- σωπευτικά του απόλυτου λυρισμού του ποιητή αλλά και ποιήματα που πιστοποιούν τη θέση του              


ΔΙΠΛΕΣ ΖΩΕΣ
Constantino Salis
αστυνομικό μυθιστόρημα

«Ο Costantino Salis είναι ένας ιδιοφυής συγγραφέας ικανότατος να μεταδίδει σασπένς. Μια ερωτική περιπέτεια μεταμορφώνεται σε ένα καταιγιστικό αστυνομικό θρίλερ».
Εφημερίδα La Stampa, Tutto Libri.


«Παρελθόν και παρόν ενώνονται σ’ αυτό το μαγευτικό μυθιστόρημα μέσα σε ένα σκηνικό με ατμόσφαιρα αστυνομικού μυστηρίου αλλά και έρωτα».

Εφημερίδα Il Sole 24 Ore.


 

978-960-9451-63-5,   319 pages,   14 euro

 

Pornographia
Γιώργος Ξηροτύρης
μυθιστόρημα

Pornographia project
Τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται...
 Κανείς και καμία δεν είναι αυτοί που νομίζεις
...
Τι είναι αυτό που διαχωρίζει τους ανθρώπους από τα ζώα;
 Τελικά υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη συμπεριφορά;

Μία προκλητική ιστορία για την ανθρώπινη συμπεριφορά όταν η ζωή  επαναξιο- λογείται στα ακρότατα, μπροστά στον γκρεμό, στο χείλος του, όταν η λογική, είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και όχι κοινός τόπος.

978-960-9451-64-2,   205 pages,   12 euro

Δυο Φορές Εγώ
Ελένη Δραμητινού
μυθιστόρημα

Πόσους εαυτούς κρύβουμε;
Άραγε πόσες ζωές ζουν
μαζί με μας;
Διπλές ζωές.
Σαν μία.


978-960-9451-67-3,   310 pages,   14 euro

 

978-960-9451-84-0, 139 pages, 12 euro

Τα στέφανα της Αγγελίνας
Αντώνης Δεσύλλας
μυθιστόρημα
Παλιές ιστορίες, θρύλοι και παραδόσεις της Κέρκυρας.

Απόσπασμα από βιβλιοκριτική που δημοσιεύτηκε στο Λέξημα
Εκτός των τειχών

...η νουβέλα αυτή είναι συναρπαστική. Με πρόσχημα την ιστορία του άρχοντα Νικόλαου Καρτάνου ο Δεσύλλας μας παρουσιάζει το πιο δραματικό επεισόδιο στην ιστορία της Κέρκυρας.
Μπορεί η μεγάλη μάχη να δόθηκε μπροστά στα τείχη της Βιέννης το 1682, μάχη κατά την οποία «νίκησαν οι αυστριακοί και σώθηκε η Δύση» (δικός μου ο 15σύλλαβος τον οποίο ανιχνεύω ξαναδιαβάζοντας το κείμενο) από την επέλαση των Οθωμανών, όμως μια μικρή μάχη δόθηκε και «εκτός των τειχών» του κάστρου της Κέρκυρας, στις 27 Αυγούστου του 1537, μάχη που κερδήθηκε, αλλά με πολύ ακριβό τίμημα.
Αυτό που διάβασα ήταν ανατριχιαστικό. Οι ενετοί κατακτητές έδιωξαν από το κάστρο τους άμαχους για να υπάρχει επάρκεια τροφίμων για τους πολιορκημένους, σε περίπτωση που η πολιορκία κρατούσε πολύ. Και οι τούρκοι τι έκαναν; Αντί να τους αφήσουν να περάσουν πίσω από τις γραμμές τους, τους έστειλαν πίσω. Έτσι βρέθηκαν ανάμεσα σε δυο πυρά.
«…οι κανονιοβολισμοί εκατέρωθεν είχαν δημιουργήσει μία κόλαση στην οποία είχαν καταδικαστεί οι άμαχοι να κινούνται για όσο τους απέμενε ζωή κι ελπίδα. Αυτές τις άγριες καταστάσεις ζούσε η Ζωή Καρτάνου (η μετέπειτα μητέρα του σουλτάνου Μουράτ Γ΄, διαβάζουμε σε επόμενη σελίδα σε υποσημείωση) στα εφτά της χρόνια, που γι’ αυτήν πλέον –όπως και για όλα τα παιδιά του συρφετού-το άσχημο όνειρο που άρχισε να βλέπει εδώ και δυο μέρες είχε γίνει ένας ατέλειωτος εφιάλτης. Τώρα ο εφιάλτης αυτός έπαιρνε άλλες διαστάσεις. Οι διωγμένοι για να διασωθούν, μη βρίσκοντας προστασία ούτε ανάμεσα σε φίλους ούτε σε εχθρούς, βρήκαν καταφύγιο σε λάκκους. Κλαυθμοί, φωνές και οιμωγές συνόδευαν την κάθε βόμβα που έσκαγε, σε μικρή απόσταση κοντά τους, προερχόμενη από το ένα ή το άλλο στρατόπεδο, κι αυτοί οι δυστυχείς να μην μπορούν τίποτε να κάνουν για να διασωθούν, τίποτε άλλο από το να ολοφύρονται για τη μοίρα τους» (σελ. 118).
...αφηγείται ο Δεσύλλας στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «1511 Ιούνιος Τύνιδα-Αγορά». Στην αγορά της Τύνιδας γίνεται ένα δουλοπάζαρο στο οποίο ο Ντουρήμ Αλ Μπας αγοράζει δούλους. Με βάση το επεισόδιο αυτό, δεικτικό και όχι πυρηνικό, μαθαίνουμε για το πώς περίπου γίνονταν τα σκλαβοπάζαρα εκείνη την εποχή και από πού οι δουλέμποροι προμηθεύονταν τους σκλάβους....
 Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, κανείς κερκυραίος δεν πρέπει να μείνει που να μην το διαβάσει, αλλά και καθένας που θα το διαβάσει θα το βρει πολύ συναρπαστικό.

Μπάμπης Δερμιτζάκης

Απόσπασμα βιβλιοκριτικής από τον Φίλιππο Φιλίπου

Εκτός των τειχών

...αφηγείται μια ιστορία που διαδραματίζεται στην Κέρκυρα την περίοδο 1530-1537. Όπως διαβάζουμε στον πρόλογο, το βιβλίο ανασύρει από την Ιστορία γεγονότα, φήμες και δοξασίες και μας ξεναγεί στα χρόνια τα παλιά, χρόνια αναρχίας στη θάλασσα, όπου δρούσαν πειρατές, όταν το νησί του Ιονίου διαμορφωνόταν σε πόλη. Έλληνες, Τούρκοι, Ενετοί, Γενουάτες και Γάλλοι βρίσκονταν σ’ ένα ανηλεή πόλεμο μεταξύ τους. Από αυτούς είχαν ξεχωρίσει τρία πρόσωπα που το όνομά τους έγινε θρυλικό και ακούγεται μέχρις τις μέρες μας: ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, ο Αντρέα Ντόρια και ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.

Η ιστορία που διαβάζουμε αρχίζει τον Μάρτιο του 1530 σε μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, όπου οι Ενετοί αξιωματούχοι, πολιτικοί και θρησκευτικοί, κυρίαρχοι του νησιού, συζητούν για το μέλλον. Γύρω τους το πλήθος θαυμάζει την λαμπρή τελετή, ξεχνώντας για λίγο την καταπίεση που υφίσταται από τους ξένους δυνάστες, τους Ενετούς, και τους ντόπιους γαιοκτήμονες. Στη συνέχεια, με άλμα προς τα πίσω μεταφερόμαστε στην Τύνιδα και μετά με ένα άλμα προς τα εμπρός πάλι στην Κέρκυρα, στην Κασσιώπη, σ’ ένα καπηλειό, όπου ο γερο-Αριστοτέλης αφηγείται στους θαμώνες παλιές ιστορίες στη γλώσσα «των αρχαίων ημών προγόνων», πίνοντας κρασί: «Η πόλις μας έλαβε το όνομά της από τον Κάσσιον Δία, όστις κατά την αρχαιότητα ελατρεύετο υπό τον Κορκυραίων, φαίνεται όμως πιθανότερον ότι η αρχαία Κασσιώπη έλαβε το όνομά της από τους Κασσωπαίους κατοίκους της απέναντι Ηπείρου, οίτινες κατέφυγον εις το μέρος τούτο της νήσου ταύτης, όταν ο Παύλος Αιμίλιος κατέστρεψε εβδομήκοντα Ηπειρωτικάς Πόλεις…»

Τον Ιούλιο του 1537, στο νησάκι Οθωνοί, ο στόλος του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, του εξισλαμισμένου Έλληνα από τη Λέσβο, είχε αποβιβάσει τις δυνάμεις του. Στόχος του ήταν να λεηλατήσει την Κέρκυρα και να καταλάβει την πόλη των Κορυφών για λογαριασμό του σουλτάνου Σουλεϊμάν. Μάλιστα, βέβαιος για τον θρίαμβό του, στην απέναντι ακτή της Ηπείρου, στη Σαγιάδα, ετοίμαζε μεγαλοπρεπή τέντα για να φιλοξενήσει τον σουλτάνο και το επιτελείο του που θα παρακολουθούσαν την κατάληψη της Κέρκυρας. Πάλι το 1530, μεταφερόμαστε στο κάστρο, όπου ο Στέφανος, νεαρός κρατούμενος, αποφυλακίζεται: είχε κλειστεί στη φυλακή για μια ληστεία στην οποία όμως δεν είχε καμιά συμμετοχή.

Στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου έχει αποτυπωθεί η πολιορκία της Κέρκυρας τον Αύγουστο του 1937, όταν οι στρατιώτες του Μπαρμπαρόσα (είκοσι πέντε χιλιάδες άντρες), λεηλάτησαν και κατάστρεψαν το νησί. Οι Βενετοί που κατείχαν την Κέρκυρα παρέταξαν τέσσερις χιλιάδες στρατιώτες (δύο χιλιάδες Ιταλούς και άλλους τόσους ντόπιους), για να αντιμετωπίσουν τα εχθρικά στρατεύματα και να προστατεύσουν το κάστρο που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν απόρθητο. Στο μεταξύ ο ναύαρχος Αντρέα Ντόρια, Γενουάτης την καταγωγή, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον Μπαρμπαρόσα.

Ύστερα όμως από δώδεκα μέρες η πολιορκία λύθηκε, καθώς μια επιδημία αποδεκάτισε το στρατό του Σουλεϊμάν. Ήταν και η έλλειψη τροφών που ανάγκασε τα τούρκικα στρατεύματα να αποχωρήσουν άρον άρον, παίρνοντας μαζί τους είκοσι δύο χιλιάδες αιχμαλώτους. Ανάμεσά τους ήταν και η νεαρή Καλή, κόρη του άρχοντα Καρτάνου, η οποία σύμφωνα με τον θρύλο έγινε μητέρα του σουλτάνου Μουράτ Γ΄.

Χρησιμοποιώντας πλείστες γραπτές πηγές, ο Αντώνης Δεσύλλας έχει γράψει ένα εξαιρετικό μυθιστορηματικό χρονικό της πολιορκίας της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς που αξίζει να αναγνωστεί.978-960-9451-74-1,   175 pages,   12 euro

Ο δικός μου Νίκος Καζαντζάκης
Μπάμπης Δερμιτζάκης
Μελέτη
Μέσα από αυτά τα κείμενα μπορείτε να γνωρίσετε τα έργα του Καζαντζάκη.Ο Μπάμπης Δερμιτζάκης
στις εκδόσεις Αλδέ

Το κρίμα σου… Bill Boy,  
Γιώργος Καραμανλής,   
μυθιστόρημα
978-960-9451-76-5,   219 pages,   12 euro

978-960-9451-83-3,   64 pages,   12 euro

Fuck you
Παναγιώτα Μπλέτα
Ποίηση
Και αυτό το βιβλίο -με ύφος άκρως ποιητικό- είναι γεμάτο αλήθειες και κραυγές αγωνίας για Ειρήνη, Ανθρωπιά, Αλληλεγγύη.

Τα βραβεία Νόμπελ λογοτεχνίας
1901-2014
Αλέξανδρος Δεσύλλας
μελέτη


Ο Αλέξανδρος Δεσύλλας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1978.
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Η/Υ του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης.
Έχει διδάξει σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σε ΙΕΚ. Είναι ιδιοκτήτης και διευθυντής του εκδοτικού οίκου "Αλδέ".
Έχει γράψει τα βιβλία: "Τέλος χρόνου", "Για όσο κρατήσει", "Το κίτρινο λουλούδι (συλλογικό)", και "Τα Βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας".

978-960-9451-69-7,   64 pages,   3 euro

 

Άρλεκιν
Γιώργος Κωνσταντίνου

θέατρο

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο γνωστός και αγαπημένος ηθοποιός, εισέρχεται με ευρηματικό τρόπο  στο  λογοτεχνικό χώρο.

 

Δύο άντρες αντιήρωες και μια γυναίκα «μήλον της Έριδος» που εν αγνοία της θα τους οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές υπαγορευμένες από αρρωστημένη ζήλεια και εκδικητική μανία.  

978-960-9451-62-8,   172 pages,   13 euro

 

Δρόμοι από ψέματα και αλήθειες
Τζωρτζίνα Κουλιέρη

Η επιτυχημένη συγ- γραφέας μας που το 2011, στα δεκάξι της χρόνια, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα με το μυθιστόρημα «Κάτι αλλάζει γύρω στα 16».


Ο έρωτας χτυπά την πόρτα. Η πορεία προς την ενηλικίωση, την ωριμότητα και την ευτυχία φαντάζει δύσκολη, ως και αδύνατη...
Εφηβική λογοτεχνία

978-960-9451-60-4,   222 pages,   13 euro

 

Μιχάλης Μαμαλούκας
«Στον αστερισμό του έρωτα»

διηγήματα

Ο Έρωτας παντοδύναμος, πλημμυρίζει τη ζωή μας και τις σελίδες αυτού του βιβλίου προσφέροντας νόημα, γοητεία και συγκινήσεις.

Δώδεκα διηγήματα που αποτελούν ύμνο στον Έρωτα και θέλγουν την καρδιά  και τις αισθήσεις του αναγνώστη.

Ένα ερωτικό βιβλίο που θα σας συναρπάσει και θα σας γοητεύσει..
.

Σελ:152 Τιμή: 10€

isbn: 978-960-9451-73-4   (σχήμα:14Χ21)


Ο Έρωτας πλημμυρίζει τις σελίδες αυτού του βιβλίου προσφέροντας νόημα, γοητεία και συγκινήσεις.978-960-9451-61-1, 255 pages, 15 euro

Ο "Σουηδός" Δήμαρχος
Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
σε Ελλάδα και Σουηδία
Γιώργος Λογοθέτης


Είναι το τρίτο βιβλίο του Γιώργου Λογοθέτη. Το πρώτο καταγράφει τη ζωή και το έργο του παγκόσμιου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη. Το δεύτερο βιβλίο είναι η βιογραφία του αείμνηστου Σουηδού πρωθυπουργού ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας.


978-960-9451-75-8, 206 pages, 20 euro


   Κώστας Μιχαλάς
 
 ΕΝΑΣ ΓΑΜΟΣ
ΣΑΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Μυθιστορημα

Κώστας Μιχαλάς
Ο γνωστός και αγαπητός Κερκυραίος συγγραφέας εκδίδει τα έργα του στις εκδόσεις ΑλΔέ

 
Back to content | Back to main menu